25/02/2008

Může "Social Networking" ohrozit Google?

Google a jeho konkurenti by mohli ztratit část z rozpočtů běžně investovaných do reklamy na vyhledávačích, a to právě kvůli stránkám, jako jsou Facebook či Bebo.


25. 02. 08

Počet lidí aktivních na stránkách sociálních sítí pořád stoupá, a proto se neustále mluví o vylepšování funkcionality v rámci těchto stránek. Sociální sítě vědí o svých uživatelích více než třeba Google, Yahoo! či Seznam. Například dokáží přesněji zacílit na jakoukoli cílovou skupinu. Řekněme, že klient potřebuje oslovit muže ve věku 35 - 45, který má rád asijské jídlo. To je přece o hodně efektivněji vynaložená investice než sponzorský odkaz na Googlu.

Jakmile stránky typu Facebook vylepší své vyhledávací a navigační možnosti, bude to znamenat boom pro přesně cílenou reklamu. A toto je fakt, který by z dlouhodobého hlediska mohl ohrozit Google.

V Anglii dokonce sociální sítě začínají předbíhat i tak zažitý nástroj, jako je e-mail. Ze všech navštívených stránek v roce 2007 zaujímají sociální sítě 5,2 %, což je výhra nad stránkami poskytující e-mailové služby, jako jsou Hotmail, Yahoo! či GoogleMail, které dosáhly 4,9 %.

Dalšín důkazem hrozby pro vyhledávače je faktum, že sociální sítě jsou velkým zdrojem návštěv pro hudební, filmové a TV portály, které mají samozřejmě značný reklamní potenciál do budoucna. V roce 2007 tvořily sociální sítě 7,7 % ze všech zdrojů návštěvnosti na portálech tohoto typu. Jediné, co může silně ohrozit budoucnost sociálních sítí, je skutečnost, že lidé do svých profilů umisťují citlivá data. Uvádět adresu a do statusu si napsat, že jste na dovolené, může následně znamenat nemilou zkušenost.

Dalším problémem je to, že účet nelze ani zrušit, respektive uživatelé ho nevidí, ale v databázi zůstává. Z jakého důvodu si např. Facebook drží vaše údaje? Pro případ, že byste se chtěli vrátit? Nebo zde platí tvrzení o "velkém bratrovi"? Ještě že v ČR nemáme žádnou síť tohoto typu, jinak bychom si v kamerovém systému už nemohli užít volnost ani na internetu.


Michal Nýdrle
je managing director společnosti Nydrle studio.

No comments: