21/01/2009

Internetový HERO

Po události ze dne 14.1. se na Facebooku vytvořila skupina s názvem „Vzdávám hold Mistrovi Kaplickému a chci, aby v Praze stála jeho knihovna “, která zaznamenala nevídaný nárust členů.

Ano projevila se česká vlastnost, vyzdvihovat lidi až po jejich úmrtí. Během jednoho dne měla skupina 8000 členů, kteří se vesměs shodovali v jednom a to velice smutném faktu, Kaplický je pojem a česká politická reprezentace jej nedokázala uznat.

Žádný specialista na Web 2.0 z digitálních agentur nedokázal vytvořit takto spontánní virální efekt, jako právě Jan Kaplický po své smrti. 
Na facebooku je v ČR něco málo přes 140tis uživatelů, z nichž každý 15tý vzdává hold tomuto „Rytíři současnosti“.



Co se týče počtu známých Jana Kaplického na Facebooku, tak počet 1200 kamarádů není moc. Ale to je jen z důvodu vytvoření osobního profilu a následného ostychu lidí si jej přidat jako kamaráda. Pokud se tento profil změní na osobnost, tak budeme svědky dalšího českého rekordu na Facebooku. Stát se fanouškem je totiž jednodušší než stát se kamarádem, to konec konců platí i v reálném životě.
Jen pro představu, Václav Havel má 8200 fanoušků.



Je velice evidentní, jak se tento fenomenální rozmach komunity Facebook rozrostl i v ČR. Ještě před dvěma lety, zde zřídka někdo věděl, co to obecně je komunita a natož Facebook. Dnes je to pojem. Nebude to dlouho trvat a vznikne také termín, který bude stejně známý jako je slovo „Googlovat“.

Michal Nýdrle

managing director

Nydrle studio

No comments: