03/03/2009

Seznam vs. Google: Bude to boj Davida s Goliášem?

Google je bezesporu jedničkou mezi světovými vyhledávači. I přesto se několika společnostem podařilo vybudovat značku a upevnit svou pozici na lokálním trhu.

Lokální vyhledávače obsadily některé lokální trhy díky znalosti místního prostředí, a proto dnes dokážou hrát první housle. Mluvím o pěti zemích na světě, kde Google nedrží první místo v žebříčku nejvíce používaných vyhledávačů. Jedná se o Rusko, Jižní Koreu, Japonsko, Čínu a Českou republiku. V Jižní Koreji drží dokonce třetí místo, ve zbytku zmíněných zemí drží místo druhé. Eric Schmidt, výkonný ředitel společnosti Google, řekl před časem pro Financial Times: "I přes náskok vyhledávače Baidu.com (čínská jednička pozn. red.), který měl do značné míry díky bizarním zákonům, jež vede Čína ve vztahu k zahraničním médiím, se neobávám o konečné vítězství v tomto souboji." Mohammad Gawdat, který má na starosti rozvoj Googlu v Evropě, na tředním východě a v Africe, řekl, že v Rusku a České republice Google pozdě investoval do vývoje algoritmů, aby byl schopen vyrovnat se konkurenci v kvalitě zobrazených výsledků v místním jazyce.

Sisyfovský boj
Schválně se zamyslete nad důvodem, proč využíváte jiné lokální vyhledávače. Plno lidí odpoví, že některé důvody jsou e-mail, novinky a informační přehled na homepage, ale převážně to bude katalog firem. Toto vám ale neřekne člověk, který je v nternetovém světě zběhlý. Pro plno starších lidí je Seznam.cz tím "internetem". Google ale nabízí plno užitečných věcí, které lokální vyhledávače nemají. Jako příklad uvedu: překladač textu i stránek, videohovory v e-mailu, google news, google reader atd.
A právě proto jsem přesvědčen, že se žádnému z momentálních lídrů nepodaří dlouho setrvat. Nebude to totiž souboj Davida s Goliášem, ale sisyfovský boj.

Lokální podmínky
Co ovšem nahrává Seznamu a jiným, jsou převážně dvě věci. Informovanost uživatelů o všech dalších produktech a politická situace. Málokdo ví, že existuje homepage iGoogle či Google News, již si můžete sami nastavit a získávat novinky a informace, ož je jedna z předností např. zmíněného Seznamu. Je to necelé dva roky, kdy Taťána le Moigne, ředitelka Googlu v ČR, odhadovala podíl na vyhledávání kolem 5-8 %. Dnes má Google možná až třetinu trhu a ukrajuje už pouze Seznamu z jeho asi 60% koláče. Ano, tento nárůst byl způsoben pouze zvyšováním kvality produktů a jejich počeštění. Google je výborný reklamní systém, který sám sebe nepotřebuje propagovat. Jediná reklamní aktivita českého zastoupení, kterou jsem zaregistroval, byla dukativní videa, kde významní lidé popisovali, co pro ně Google znamená. Efekt těchto videí, umístěných na YouTube, neznám, ale je jisté, že tato minikampaň neměla tak silnou penetraci jako známí internetoví pejsci. To potvrzuje důvod zdravé arogance vedoucích pracovníků Googlu, která je z jejich slov občas slyšet. Nikoho nepomlouvají, nikoho si nevšímají, prostě dělají svoji práci a vědí, že dříve či později se prvenství dostaví. Musím podotknout, že i přes genialitu a prozíravost Iva Lukačeviče, akladatele Seznamu, se dá předpokládat, že Seznam bude pomalu ustupovat do pozadí pod globální silou Googlu.

Michal Nýdrle je managing partner společnosti Nydrle studio.

No comments: