02/07/2010

Internetová vysokorychlostní pohádka z Finska

Mezi významné ukazatele vyspělosti jednotlivých států patří i dostupnost internetového připojení a počítačová gramotnost obyvatel. To zásadně ovlivňují růst životního standardu obyvatel, rozvoj ekonomiky a další faktory. Je to více méně logické. Spíš než kompletně vybavená KPZ jsou v tomto světě k přežití zapotřebí především informace. Jejich nejdůležitějším a nejbohatším zdrojem je internet. Dostupnost informací a schopnost je využít jsou tak podstatným faktorem rozvoje společnosti.

To si konečně začínají uvědomovat i vlády jednotlivých států. Francie minulý rok přiznala všem občanům právo na internet. Mnohem konkrétnější bylo Švýcarsko, které sice nemá stanovenou ani minimální mzdu, ale má rozhodně jasno v minimální rychlosti připojení. Jako první, také v roce 2009, stanovili konkrétní rychlost připojení, která je garantovaná státem, a to na 600 KB/s pro stahování a 100 KB/s pro nahrávání. Finsko, které má už celých 95 % obyvatel on-line, posunulo hranici dál a stanovilo minimální rychlost na solidních 1 MB/s. Zbylých 5 %, které jsou off-line, tvoří většinou venkovské oblasti nebo neobydlená krajina na severu. Po dosažení celkového pokrytí plánuje Finsko zvýšit rychlost připojení až na 100 MB/s. Připojení nebude zadarmo, ale jeho cena bude stanovena tak, že bude dostupné pro každého.

Finsko je v současnosti jednou z nejvyspělejších zemí světa, zřejmě i díky neustálému tlaku na rozvoj a vzdělávání v oblasti IT technologií, které dále pozitivně ovlivňují trh. Finové určitě nechtějí usnout na vavřínech, celostátně garantované zavedení vysokorychlostního internetu je zřejmě jen začátek.

Co je zajímavé, právo na internet není klasifikováno jako občanské právo, ale lidské. To v podstatě znamená, že tak jako mají jejich obyvatelé právo na život, mají ho i na internet. O něčem podobném si v České republice můžeme zatím jenom nechat zdát.

No comments: