13/09/2010

Čáry máry, Snaptu je tu!

Už jste slyšeli o kouzlu, které dokáže váš starý dobrý telefon přeměnit na moderní smartphone? Magické zaříkadlo zní: Snaptu.

Tato Java aplikace využívá současného trendu: práce v „cloudu“, neboli v technologickém mraku. Cloud computing je on-line služba, ve které využíváte pomocí různých kanálů a programů hardware i software vzdáleného poskytovatele, který se mimo jiné stará i o pravidelné aktualizace a správu zařízení. Za drobný poplatek tak můžete využívat služby, které jsou jinak nedosažitelné nebo nejsou nutně dlouhodobě potřebné. Snaptu má navíc tu výhodu, že je zcela zdarma – aplikaci si můžete stáhnout na http://snaptu.com nebo na http://m.snaptu.com z vašeho mobilního telefonu.

Snaptu je kompatibilní přibližně s dvěma a půl tisící modely telefonů a za 3 roky své existence si tuto aplikaci nainstalovalo už na 14 miliónů uživatelů. To možná není až tak závratné číslo, vezmeme-li v úvahu, že na světě jsou přibližně 4 miliardy uživatelů, jejichž telefon nepatří zrovna mezi ty nejchytřejší. Celosvětový hlad po chytrých telefonech ale roste a podle odhadů se jich v následujícím roce prodá až na 300 miliónů. Snaptu může být jejich alternativou.
Vezmeme-li v potaz, že Snaptu zatím nevyužívá žádnou reklamu a šíří se, stejně jako Google ve svých začátcích, pouze na doporučení stávajících uživatelů, možná se objevila smartphonům již nezanedbatelná konkurence. Rozhraní Snaptu je velmi podobné tomu na iPhonech a jen pro představu vám můžeme uvést několik aplikací, které zvládá na výbornou: Facebook, Twitter, Flicker, RSS čtečku, Last.fm a spousty dalších, jako je třeba Reuters Reader. 

Nejvýznamnější výrobci mobilních přístrojů v současnosti vyjednávají podmínky, za kterých by se tato aplikace mohla stát součástí základního vybavení všech modelů, což by znamenalo výrazné snížení nákladů na produkci různých verzí aplikací pro jednotlivé řady telefonů. Zároveň by se tak zbavili konkurence, která může potenciálně snižovat prodeje opravdových chytrých telefonů. I když Snaptu neposkytuje stejný sociální status jako vychytané smartphony, o tom, že si najde dost svých uživatelů, nikdo nepochybuje. 

Jediné, co Snaptu potřebuje, je Java a připojení k internetu. I ten sebedokonalejší smartphone je bez internetu trochu na nic, takže pokud chcete mít svůj telefon o něco chytřejší, stejně ho k síti dřív nebo později připojíte. Se Snaptu můžete peníze ušetřené za technologicky lepší telefon investovat třeba do lepšího tarifu.

Kdyby se vyrojilo víc uživatelů chytrých telefonů a aplikací, na světě by bylo o poznání lépe - nejen nám, kteří pracujeme v marketingu a IT technologiích. Ty, kdo chtějí nebo potřebují být permanentně on-line, finanční bariéra zřejmě nezastaví a technologickou stránku nemůžeme dnes už brát vážně. Velká část zmiňovaných 4 miliard uživatelů o internetu v mobilu možná nikdy doopravdy neuvažovala. Nicméně celkový přírůstek nových fanoušků této technologie je značný: během dvou let se několikanásobně zvýšil, nemluvě o času stráveném on-line. Tomuto trendu napomáhají i klesající ceny tarifů. Doporučte nějaký i svým přátelům, kteří občas zavolají a vyzvídají, jestli jste on-line a můžete jim zjistit vlakové spojení kamsi na Vysočinu nebo do jiných destinací. Zmiňte přitom i kouzelné slovíčko Snaptu, třeba tím zároveň vyřešíte všechna jejich budoucí off-line dramata.

No comments: